We would be happy to introduce our courses and the bbw University.
Arrange a personal consultation with us.

Arrange a callback

Note on privacy and data protection: We are committed to provide an excellent service to all our clients and visitors of our website. This includes the protection of your data. You can find out more about the collection and processing of personal data in our data protection declaration.

bbw University

Leibnizstrasse 11 - 13

My studies

Online Campus

To access the bbw University information system with detailed information on lectures, rooms, exams and grades, please use the Online Campus login here.

Learning Portal

To access the virtual course rooms with study material and learning activities, please use the Learning Portal login here.

Webmail

To access your internal university email, please use the Webmail client login here.

Research

fib Research Institute

The bbw University of Applied Sciences is accredited by the German Council for Science and Humanities - the most important scientific policy advisory panel in Germany - and likewise recognised both nationally and internationally. The German Science Council commended the overall successful establishment and expansion of the University, its practical orientation, the range of study programmes in keeping with its third-level education profile, the solid financial planning, the extensive network of co-operation partners from industry and the application-based research plans.

The bbw University of Applied Sciences' Research Institute

The fib Research Institute of the bbw University of Applied Sciences serves application-oriented research, research teaching and learning as well as knowledge and technology transfer.

You can benefit from it. As a research institute of the bbw University of economy for the economy, fib offers a wide range of research expertise and capacities to small and medium-sized companies in the Berlin-Brandenburg region in particular. In order to solve your practical problems with our scientific methods, the fib research institute will gladly accept your order for a research project at a fair price.

Our aim is to link research questions and concepts closely with the practice and to involve students. This happens, for example, through student consulting projects that take place in cooperation with the university and the company.

These are our aims:
  • Knowledge and technology transfer from research into practice
  • Strengthening the link between teaching and research
  • Strengthening research funding and contract research
  • Coordination of all research activities of the university
  • publication of scientific results, e.g., in a biennial research report from the bbw University of Applied Sciences

Verbindung von Forschung und Lehre

Auch bei der Verbindung von Forschung und Lehre an der bbw Hochschule wurden im Berichtszeitraum neue Akzente gesetzt. So wurden z. B. die Forschungsergebnisse aus dem Förderprojekt DiNöB zur digitalen Narration direkt in den Lehrveranstaltungen der bbw Hochschule eingesetzt.

Ziel ist es dabei, einen für Lernende emotionalen Zugang zu ökonomischen Themen zu finden. Die didaktische Methode der Narration machte dies möglich - sie verbindet kognitives mit affektivem Lernen. Mit Hilfe von Geschichten, die einen Bezug zu den konkreten Arbeits- und Lebenswelten der Lernenden aufweisen, können komplexe Zusammenhänge, deren Relevanz für das eigene Leben sowie die Sinnhaftigkeit der Auseinandersetzung damit, deutlich gemacht werden.

Zudem wurde gemeinsam mit dem Studierendenparlament ein Prozess zur digitalen Ausschreibung und Besetzung von Stellen für wissenschaftliche Hilfskräfte etabliert, sodass bbw Studierende direkt in Forschungsprojekte eingebunden und über Studien, Bachelor- und Masterarbeiten im Rahmen von Forschungsvorhaben, schrittweise an die praktische wissenschaftliche Arbeit herangeführt und zu professionellem wissenschaftlichem Arbeiten sowie zu eigenen Publikationen motiviert werden können.

Forschungsnetzwerk des fib Forschungsinstitutes

Forschungsbericht 2016 bis 2017

Hier finden Sie den aktuellen Forschungsbericht der bbw Hochschule für die Jahre 2016 bis 2017. Er beschreibt die Forschungsergebnisse und laufende Forschungsprojekte sowie wissenschaftliche Publikationen des wissenschaftlichen Personals in Vorträgen und Medien.